How To Recover Android Data Without USB Debugging

Android Data Recovery Without USB Debugging

Top 4 Methods To Retrieve Android Data Such As Photos, Videos, Contacts, Text SMS, Call Logs, Notes, Documents, WhatsApp Chats, And More Without USB Debugging!

Are you unable to turn on USB debugging on your Android phone as it is broken, water damaged, screen is not responsive, white/black screen of death, or you have forgotten the screen lock password.

If Yes, and you want to recover data from your phone without enabling USB debugging. Don’t Panic. I have solutions for you that you can try to recover Android data without USB debugging.

Expert Recommendation:
The easiest method to retrieve Android data without USB debugging is by using Recover (Android) software.

Free Download Trial Version/Buy Now Recover (Android) Tool To Recover Android Data Without USB Debugging

*Trial version only scans and previews recoverable files.

*Trial version only scans and previews recoverable files.

Now, let’s first know what’s USB debugging and then we will move further.

What Is USB Debugging?

USB Debugging is a method to enable connections between your Android and computer or laptop. And with the help of this, you are able to transfer data from your Android to your computer or vice versa. Therefore whenever you need to restore data from your computer or transfer data from your phone to your computer, you need to enable USB debugging.

All the new Android devices come with USB debugging disabled so that your phone would avoid accidental modifications. But sometimes the phone gets locked due to forgotten screen lock passcode, or the screen become unresponsive, on that time you can’t enable USB debugging on your phone and recover data from your PC.

But you don’t need to panic as there are other ways to retrieve Android data without enabling USB debugging.

Additional Reading: How To Fix Android USB Device Not Recognized But Charging Problem

Method 1: Recover Android Data Without USB Debugging Via Google Drive Backup

As you all know that Google Drive provides 15GB of free storage space to upload photos and videos. So, if you have created a backup of your device’s data in Google Drive then you can easily restore them without enabling USB debugging.

Here are the steps to restore Android data from Google Drive backup.

Step 1: Open Settings app on your Android phone.

Step 2: After that, select the Backup & reset tab.

Step 3: Then, choose Back up my data.

Recover deleted Android data with the help of Google Drive

Step 4: Next, go back to Backup & reset tab to check that your Google account is linked to your Backup account.

Step 5: Now, choose the Automatic Restore tab to recover all the deleted pictures and videos.

Restore deleted Android data with the help of Google Drive

Additional Reading: How To Recover Data From Broken Vivo Phone

Method 2: Retrieve Android Data Without USB Debugging Using Google Photos

Many users linked their phones to Google Photos to view their phone’s images and videos as well as to backup them.

When the files get deleted then they move to the trash and stay there for 60 days.

So, if you have also deleted the pictures and videos from Google Photos and they are not older than 60 days then you can easily restore them without USB debugging.

Here, follow the steps to get back Android phone’s photos and videos using Google Photos’ trash.

Step 1: Run Google Photos app on another Android phone or tablet.

Step 2: After this, tap on Library and then on Trash.

Step 3: Now, you need to touch and hold the pictures and videos that you wish to restore.

Step 4: Then hit on Restore ion.

Restore Video or Photos From Google Photos App Backup

Now the images and videos will be restored to your Google Photos Library, phone’s gallery app, or in any album, it was in earlier.

Additional Reading: Moto Z Broken Screen Data Recovery – Recover Data From Screen Broken Moto Z

Method 3: Get Back Deleted Data Without USB Debugging Using SD Memory Card

Many users use SD memory cards to store Android data. If you have also kept the lost data on SD cards then you can easily extract them.

Follow the below steps to recover the lost files from the SD memory card on Android without USB debugging.

Step 1: Insert the SD card on your Android smartphone.

Step 2: Now, open the memory card folder.

Recover Data From Android Phone Without USB Debugging via SD Card Backup

Step 3: Choose the data that you wish to restore to your phone’s memory.

Step 4: Next, copy-paste the files.

Recover Data from Broken Phone without USB Debugging via SD Card Copy Paste Option

Step 5: Ensure that you have enough storage space on your phone’s internal storage on your Android.

Additional Reading: How To Recover Data From Broken Lenovo Phones

Method 4: Recover Android Data Without USB Debugging And Without Backup

If you have created a backup of deleted data then in this case you can try the Recover (Android) software to retrieve deleted data from Android phone without USB debugging.

*Trial version only scans and previews recoverable files.

*Trial version only scans and previews recoverable files.

With the help of Android Data Recovery tool, you can recover various types of data such as contacts, photos, text messages, WhatsApp Chats, call/voice recordings, videos, audios, call logs, notes, calendar, and more.

This program can recover lost files in various scenarios such as accidental deletion, water damage, forgotten screen lock PIN/pattern/password, screen broken, virus or malware infection, etc.

It allows you to preview the files before final recovery. And the best part about it is that it retrieves data from both phone’s internal storage as well as external SD memory card.

This tool supports all models of Android phones and tablets such as Samsung, LG, Xiaomi, Huawei, OnePlus, Realme, Sony, Asus, HTC, ZTE, Oppo, Moto, Vivo, and all the other models available in the market.

Note: Don’t add any new data on your phone once you lost or deleted data from it. Doing this will overwrite the existing data and therefore you will lose the chances of successful data recovery.

Here follow the complete steps to recover Android data without USB debugging using Recover (Android) software.

Additional Reading: How To Get Pictures Off A Broken Android Phone

People Also Ask

Question 1 – How Can I Recover Data From A Broken Phone Without USB Debugging?

Answer 1 – You can easily recover data from a broken phone with USB debugging by following the below tips.

  • If you have backup your broken phone’s data to Google Drive then you can easily recover them by logging into the same account on any other phone or on your computer.
  • If you have kept a backup of deleted data on an SD card then also you can recover them. You just need to insert the SD card into another phone.
  • If you are a Samsung phone user then you can use the Recover (Android) tool to get back lost data in just a few minutes.
  • You can also extract lost photos as videos from Google Photos if the deleted files are not older than 30 days.

Question 2 – How Can I Recover Data From Android When USB Debugging Is Not Enabled?

Answer 2 – You can follow all the above-mentioned methods to recover data without enabling USB debugging.

Question 3 – How Do I Enable USB Debugging On Android With Broken Screen?

Answer 3 – If your screen is broken and not responsive but you can view the screen then you can use easily enable USB debugging on your Android phone with a broken screen using an OTG cable and mouse.

Here are the steps to do so.

Step 1: Plug the minor side of OTG cable to your phone and the major side to the USB mouse.

Step 2: Now, you can control your broken phone with the help of a mouse.

How Do I Enable USB Debugging On Android With Broken Screen

Note: Make sure your broken phone is charged as when you plug the mouse to your phone using OTG cable then it starts draining the battery very fast.

Question 4 – How To Recover Data From Broken Android On Mac Without USB Debugging?

Answer 4 – You can use Recover (Android) software to recover data from broken Android on Mac without USB debugging.

Question 5 – How Can I Use ADB Without USB Debugging?

Answer 5 – You can use ADB in a wireless mode which means no USB-cable connection is needed.

Question 6 – Is It Possible To Recover Android Data Without USB Debugging?

Answer 6 – Yes, you can recover Android data without USB debugging. Above I have mentioned 4 effective ways you can use to retrieve lost data without USB debugging.

You Might Also Like:

Question 7 – How Do I Enable USB Debugging On Android With Black Screen?

Answer 7 – You can use the below steps to enable USB debugging on Android with a broken screen.

Step 1: Download and install SDB on your PC.

Step 2: ADM needs to communicate with the phone but the USB debugging is not enabled on your black screen phone therefore you need to boot your Android into ClockworkMod Recovery mode. You can do this by pressing and holding Power + Home + Volume Up buttons simultaneously.

Step 3: Once your device booted into recovery mode, run ADB and connect the Android device with a black screen using USB cable to your computer.

Step 4: Next, enter the command prompt “adb devices”.

Step 5: Then, enter the command “adb pull / data / media / clockworkmod / backup ~ / Desktop / Android-up” to backup data to black screen phone.

Question 8 – Can I Enable USB Debugging From Computer?

Answer 8 – Yes, you can enable USB debugging from your PC.

Here are the steps to do the same.

Step 1: With the help of USB cable connect your phone to your PC.

Step 2: After that, hit on USB option from the notification panel on Android and then select MTP mode.

Step 3: Now, you need to wait until the driver is installed and then launch Computer/This PC and there you will get Android device.

Question 9 – How Do I Retrieve Files From Samsung Without USB Debugging?

Answer 9 – You can easily recover the data from Samsung without USB Debugging by applying the below-mentioned tips.

  • If you have created a backup of Samsung data to Google Drive, Google Photos, SD card then you can easily restore the backup file from there.
  • But if you don’t have a backup of deleted data then you can try Recover (Android) software to get back data from a Samsung Galaxy phone or tablet without USB debugging.

Question 10 – How Can I Enable USB Debugging On Android From PC?

Answer 10 – On Android 4.1 and lower the Developer options screen is available by default. You need to enable USB debugging on Android 4.2 and higher. For this, you need to follow the below steps.

Step 1: On your phone, open the Settings app.

Step 2: After that, choose System.

Step 3: Then select About Phone.

Step 4: Now, scroll down to the bottom and hit on Build number 7 times.

Step 5: Now, go back to the previous screen to find Developer options.

Step 6: Now, scroll down and enable USB debugging.

Question 11 – Why Debugging Is Needed?

Answer 11 – Debugging is needed to remove or find the existing errors in the software code that may cause system crashes. Therefore to avoid the improper operation of the system, USB debugging is needed.

Question 12 – Should I Enable USB Debugging Always?

Answer 12 – No, you should not always keep the USB debugging enabled unless you are the developer. You should enable it when you need to use it and when the work is completed, disable it.

Question 13 – Can I Enable USB Debugging Without Using Phone’s Screen?
Answer 13 – Yes, you can easily enable USB debugging without using your device’s screen. You need an OTG cable and a Mouse to enable USB debugging.

Conclusion

Losing important data from an Android device is really very annoying. The data can be deleted from your device due to multiple reasons therefore you should always back up your Android device data.

However, we hope after reading this guide you will be able to recover Android data without USB debugging.

If you don’t have a backup of Android data then you can try the Recover (Android) software.